KENDİ ŞEHRİNİ TERCİH ET, ARABAYI KAP!
Bu teklifi duymayan ya da daha farklı vaatlerle kendi şehrinde bir üniversite tercihi yapması konusunda ailesinden teklif almayan aday var mıdır? Sanmıyorum. Peki, diyelim siz bu teklifi aldınız, motivasyonunuz arttı mı? Günlerdir elinize almadığınız test kitabınız size gülümsemeye mi başladı. Panonuza sene başında astığınız deneme sınavı takvimi göz mü kırptı?
Ödülünüzü kıskandıkları için değil ama ödülünüzün başarınıza etki edip etmediğini, motivasyonunuzu arttırma düzeyini anlamak için pek çok araştırma yapmış. Mark Lepper’in ve Edward Leci’nin yaptığı çalışmalarda ödül alan grubun, ödül aldıktan bir süre sonra yaptığı işle ilgili motivasyonunu kaybettiği ve heyecan duymadığını ortaya koyuluyor. Ödül alıyor olmak çocuğun heyecanını en üst seviyeye çıkarıyor. Ancak ödül ortadan kalktığında, o işi yapmayı bırakıyor.
Ödülle teşvik etmek neler doğurur?
- Ödül sunarak bir süre motivasyon artırılabilir ancak ödül vermeyi bırakırsanız birey o işi yapmayı bırakır.
- Verilen işi / ödevi / görevi yapması için sürekli ödül vermeniz gerekir. BU da bir süre sonra işe yaramaz hale gelir.
- Birey / çocuk / öğrenci ödüle alışınca ödül ona zevk vermemeye başlar.
- Tekrar motive etmen için ödülü yenilemeniz ya da büyütmeniz gerekir ki bu da devamlılığı sağlanabilecek bir durum olamaz.
- Birey / çocuk / öğrenci, ödülle çalışmaya alışırsa sorumluluğunda olan işler için bile ödül bekler; sorumluluk bilinci kaybolur.
Siz yine de çocuğunuza araba vadederken bir kez daha düşünün!